Hur gör vi för att få våra medarbetare att bli positivt inställda till det kommande förändringsarbetet?
Utan konkurrens är detta den vanligaste frågan vi får under konsultuppdrag. Och visst är det förståeligt; system, policys och processer i all sin ära men de gör inte någon större nytta om ingen förstår dem eller vill följa dem. Så hur får företaget samtliga att sträva mot samma mål och dela samma visioner?
Genom delaktighet! Hur motiverande är det att vara med i ett projekt där du varken förstår din roll eller känner att du bidrar? Inte särskilt. Tänk dig två olika scenarion där du ska äta en riktig gourmetmiddag. I det första får du gå till ett ensamt, prydligt, dukat bord. Maten anländer direkt serverad på din tallrik allting förberett i minsta detalj, du behöver inte ens dela köttet i tuggportioner för det är redan gjort. I det andra scenariot får du, tillsammans med flera andra, vara med och bestämma ingredienser, röra om i grytorna, sköta uppläggningen för att sedan tillsammans sätta er ner och njuta av er gemensamt lagade måltid.
Vilken tror du smakar bäst?
Låt medarbetarna definiera vad förändringen kommer innebära för deras egen del och sätt därefter tillsammans med varje medarbetare, konkreta mål för hur just han/hon kan bidra till positiva resultat. Detta leder inte bara till att medarbetaren förhoppningsvis blir mer engagerad och motiverad utan även att den förstår sin egen betydelse kring hur företaget ska nå sina uppsatta mål.
Tänk dock på att inga mål överlever verkligheten, de behöver utvärderas och omvärderas under resans gång! För att arbetet ska gå i rätt riktning och motivationen ska kunna upprätthållas krävs feedback. Feedback ökar dessutom känslan av delaktighet och på så sätt nås en positiv cirkel där delaktigheten leder till ökad motivation till att nå förbättrade prestationer och dessa prestationer ökar i sin tur känslan av delkatighet ytterligare, osv.
Jag vill avsluta med att koppla tillbaka till de två måltidscenarierna genom att ändra ett gammalt, känt ordspråk: ”Ju fler kockar, desto fler smaklökar, därmed godare soppa”.